Bemutatkozott a Facebook-böngésző

Harminc fejlesztő két évnyi munkájának gyümölcseként megérkezett az a böngésző, amit nem a sebességgel próbálnak eladni, hanem kifejezetten „közösségi böngészőnek” szánnak. A program fejlesztői azt állítják, hogy úgy rakták össze a terméket, ahogyan a mai web használati szokásoknak és elvárásoknak az megfelel.

Egyes említések csak „Facebook-böngészőnek” hívják a Rockmelt böngészőt, ami igyekszik átlátható és használható módon integrálni a közösségi funkciókat önmagába. A Chromium forráskódjára épülő program fejlesztői mondhatni újra feltalálták az internetezést.

A nagy nevek mellett gyakran bukkannak fel pionírok, azzal a szándékkal, hogy a böngészési szokásokat feje tetejére állítva elsöprő sikert arassanak. Ilyen motivációja volt a Flock fejlesztőinek is, az eredetileg Gecko motorra épülő, de időközben szintén a Chromiumra átálló termékkel, ami még az európai Windows-felhasználók böngészőválasztó képernyőjére is felkerült, mégsem kellett senkinek. A Rockmelt hasonló helyzetben van, azzal a különbséggel, hogy valódi felhasználói igényeket testesít meg, s nem öncélú technológiai magamutogatás a végtermék.

Mézesmadzag

A RockMelt négy alapvető problémára igyekszik választ adni azzal, hogy könnyű megosztást, gyors keresést tesz lehetővé, illetve hatékonyan oldja meg a kapcsolattartás és a hírek követésének kihívásait is. Az első szembetűnő újdonság bármelyik mai böngészővel szemben, az a bal oldali panel az ismerőseinkkel. Innen folyamatosan követhető a barátok aktivitása, azonnal a szemünk előtt landolnak a hozzászólások, posztok, linkek. A jobb oldalra egy hasonló panel jut, de ez a híreket darálja elénk egy tetszetős RSS-olvasó segítségével, ahonnan (illetve a böngészőből bárhonnan) drag-and-drop módszerrel lehet megosztani tartalmakat a barátokkal.

A Chrome-hoz hasonlóan a Rockmelt is újraértelmezte a keresődobozt, az eredmények ugyanúgy egy automatikusan lenyíló menüben jelennek meg. A különbség csupán annyi, hogy egy találat kiválasztásával még nem tűnik el a lista, nyugodtan mazsolázhatunk a többi eredményből. A szkeptikusok az egyezést egyébként szinte zokon veszik, s sokan azt állítják a még privát bétában lévő programról, hogy semmi mást nem csinál, mint megoldotta a Chrome problémáit, s az eredményt egy ízléses, minimalista dizájnba helyezte.

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!