Magyarország világelső spam-szennyezettségben

Nem csak az emberek, de a számítógépek egészsége is klasszikusan rossz hazánkban. A Symantec legutóbbi jelentése szerint a magyar felhasználók e-mail fiókjai a legszennyezettebbek az egész világon, minden száz e-mailből 95 kéretlen levélszemét. Nem is csoda, amikor tucatjával ontják kifele a kontár webmarketing cégek a sok fölösleges hulladékot magukból…

Globálisan az e-mail forgalomnak átlagosan 90,7 százaléka spam, ami megdöbbentő, főleg azt figyelembe véve, hogy februárról márciusra 1,4 százalékponttal növekedett ez az arány. Hazánk viszont még ennél is rosszabb mutatót produkál, hiszen itt márciusra 95,7 százalékra növekedett a kéretlen reklámlevelek aránya, s ezzel kiérdemeltük a legfertőzöttebb ország címét. Nem sokkal van tőlünk lemaradva Dánia, Olaszország, Luxemburg és Ausztria, Hollandia, illetve Németország sem. A listából jól látszik, Európa vált a legkedveltebb célpontjává a spammereknek.

Ha nem országok, hanem iparágak szerint nézzük a spamek arányát, akkor a legtöbb szeméttel a mérnöki tevékenységet végzőknek kell szembenézniük (94,7%), majd az oktatás (91,9%), vegyi és gyógyszeripar (91,9%), IT-szolgáltatás (91,6), kereskedelem ágazatok (91,8%) érintettek mélyebben. A globális átlag alatt van viszont a közszféra (89,1%) és a pénzügyi szektor (89,5%).

Sok a reklám, kevés a vírus

A beérkező levélszemét nagy része hirdetés, a tematika viszont már jócskán megváltozott. Pornós tartalmak reklámja mindössze minden századik levélben található, míg pénzügyi és egészségügyi hirdetések 12-12 százalékban fordulnak elő, a termékhirdetések 18, internetes szolgáltatások  pedig 33 százalékban. A levelek mérete általában 2-5 kilobájt között van (63,63%), de jellemzőek az 5-10 kilobájtos e-mailek is (25,12%). A trendek között érdekes megfigyelni, hogy a .com címekről érkező spamek száma folyamatosan csökken, s márciusban már kevesebb mint a felét tették ki az összes szemétnek, míg az orosz domainekről származók aránya folyamatosan növekszik (29,8%), illetve a .net címek is hirtelen népszerűbbek lettek (10,4%).

Ha a levélszemét eredetét vizsgáljuk, akkor az e-mail szerverek IP-címe alapján a legtöbb spam az Egyesült Államokból (36,6%), Kínából (17,8%), Romániából (16,5%), illetve az Egyesült Királyságból (10,7%) jön. A listán érdekes módon elhanyagolható arányban szerepel Oroszország, az ottani spamszerverek mindössze a forgalom 0,8 százalékát adják. Ha nem a szerverek, hanem a leveleket valójában kiküldő zombigépek IP-címeit nézzük, akkor a lista kissé átalakul. Az első helyen Kína áll, utána pedig Románia, az Egyesült Államok, Tajvan és az Egyesült Királyság jön a listán, Oroszország itt is hátul marad.

A hirdetéseken túl sajnos sok tényleg veszélyes anyag is érkezik a levelekkel együtt. A vizsgálat szerint márciusban minden 358. spam tartalmazott valamilyen kártékony kódot, vírust, trójai programot, minden 513. levél pedig adathalászat céljával készült. Mindkét arány enyhén csökkent februárhoz képest, ahogyan a blokkolt weboldalak száma is. A Symantec márciusban naponta átlagosan 1919 weboldalt tett tiltólistára. A harc viszont biztosan nem fog véget érni, az ebben a hónapban tiltás alatt lévő domainek 39,9 százaléka teljesen új volt, s a web-alapú kártevők 14,9 százaléka szintén eddig sosem látott megoldás.

A cikk a HWSW oldalon folytatódik