Megérkezett a 100 gigabájtos Blu-ray

Megérkezett a világ első növelt kapacitású rétegeket használó Blu-ray korongja, és a hozzá szükséges meghajtó. A Sharp BDXL lemeze egyszer írható, és a háromrétegű specifikációknak megfelelően 100 gigabájtot tud tárolni egy oldalon. Az adattárolás szempontjából forradalmi fejlesztés került a boltokba, hiszen korongon még ekkora mennyiségű adatot egyszerre nem lehetett tárolni. Ám ez most már a múlté.

A Sharp által forgalmazott, de egyelőre ismeretlen gyártó által előállított BDXL specifikációjú lemezek három rétegen tárolhatnak összesen 100 GB adatot. A Japánban július végén piacra kerülő VR-100BR1 elnevezésű diszkek egyszer írhatóak, vagyis BD-R XL szabványúak. Akár 7 órányi magas bitrátájú 1080p vagy 40 óra DVD-minőségű videoanyag is ráfér egy lemezre. A lemezek 5 ezer jenbe, vagyis mintegy 13 ezer forintba kerülnek majd kezdetben.

A magasabb adatsűrűség és a három réteg miatt természetesen új eszközökre is szükség van az ilyen BDXL korongok olvasásához és írásához. A lemezekhez a Sharp piacra dob két videorekordert is, amelyeket a Pioneerrel közös vegyesvállalatban fejlesztettek ki. Az írók nem lesznek olcsók, a drágább modell, a 2 terabájtos beépített merevlemezzel érkező Aquos BD-HDW700 videorekorder várhatóan 300 ezer, az 1 terabájtos HDW70 200 ezer jenbe fog kerülni, ami a jen rendkívüli erősségének és a forint pocsék produkciójának eredményeként 800 ezer és 550 ezer forint körüli összegeket takar az 5 százalékos japán forgalmi adókulcs mellett – az európai ár ennél is magasabb lesz.

A rekorderek akár adás párhuzamos rögzítésére is alkalmasak, és rendelkeznek egy saját hardveres H.264 transzkódolóval, amely a képminőségben kötött kompromisszum árán tízszeresére képes növelni a HD adásoknál elérhető felvételi hosszúságot, így egy 100 gigabájtos BDXL lemezre akár több mint 80 órányi televíziós HD-adás is rögzíthető, vagyis egy sorozat több évada is.

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!