Terabájtig turbózta fel a Blu-ray kapacitását a TDK

Akár egy terabájt adat tárolására alkalmas korongot prezentált a TDK. A vállalat szerint a kereskedelmi bevezetés elsősorban a koronggyártók hajlandóságán múlik, a technológia nagyban a Blu-ray által bevezetett technikákra alapoz, így viszonylag olcsón és gyorsan lehetne piacra vinni azt.

A japán TDK a Tokióban múlt héten lezajlott csúcstechnológiai kiállításon, a CEATEC-en (Combined Exhibition of Advanced Technologies) mutatta be 1 TB kapacitású optikai lemezét. Mindez a vállalat nem kevesebb mint 16 adathordozó réteg kialakításával érte el a korong egy-egy oldalán, vagyis a diszk kétoldalú, összesen 32 réteggel. A legújabb, BDXL specifkációjú Blu-ray lemezek esetében egy oldalon maximum négy réteg helyezhető egymással fedésben, és így oldalanként 128 GB tárolható el legfeljebb. A TDK azzal érte el az áttörést, hogy a korábbi összetevőknél jóval magasabb fényáteresztő képességű anyagot sikerült felhasználnia, egy-egy adathordozó réteg a fény 95 százalékát engedi át, de 16 rétegnél is 73 százalékot ért el a vállalat.

Az elektronikai és vegyi nagyvállalat szerint a felhasznált anyag megtalálható a Blu-ray lemezek egyes részeiben is már, vagyis semmi egzotikusról nincs szó, egy kipróbált megoldást fejlesztettek tovább. Az új koronghoz nem szükséges új lézerdióda vagy optikai megoldások alkalmazása sem, a Blu-ray 405 nanométeres ultraibolya lézer diódái, és 0,85-ös numerikus apertúrájú (rekesz) optikái használhatóak. A terabájtos korong egy-egy rétegének bitsűrűsége megegyezik a BDXL szabványéval, vagyis rétegenként 32 gigabájtot tárol.

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!