2050-ben akár bio robot hűtőszekrényünk is lehet

A mai felfogásunkkal talán kissé merész lehet az Electrolux fejlesztése, de sosem tudhatjuk, hogy mit hoz a holnap. Az ételeink tárolására használt technológia (mint a hűtés, fagyasztás) már az 1700-as évek óta jelen van az emberiség mindennapjaiban, s ez nem sokat változott ezidáig. Azonban most elképzelések születtek arról, hogy hogyan is tárolhatnánk ételeinket hosszabb távon hűvösen 2050-ben.

Az Electrolux Design Lab évente rendez háztartási gépek fejlesztését illető kreatív versenyeket. 2010-ben a téma a „Második űrkorszak” volt. Itt a hallgatók feladata az volt, hogy a jelenkor háztartási gépeit újratervezzék és megálmodják, hogy 2050-ben milyen gépeket, készülékeket fog a jövő embere használni a konyhájában.

[poll id=”6″]

Kiemelten fontos volt a letisztult design, a környezetbarát megoldás és az intuitív használat.

A legelmésebb ötlettel végül az orosz Jurij Dmitriev hallgató állt elő, a Bio Robot Hűtőszekrényével, amely úgynevezett biopolimer gél segítségével tartja az ételeket hidegen.

A hűtőszekrény kinézete merőben eltér a napjainkban megszokott ajtóval és rekeszekkel rendelkező hűtőktől. Dmitiev tervei szerint a hűtő egy lime-zöld színű, szagtalan és nem ragadós zselé lenne maga a hűtő, amelybe az ételeinket csak úgy beletuszkolnánk, s igény szerint bármikor kivennénk azokat.

Az orosz diák elképzelése nem hogy forradalmian új lehet technológia szempontból, de a konyhák kialakítását is merőben újraértelmezi.