Megérkezett a filmőrültek és sorozatfüggők álma

Néhány hónapja indult el a Miso, aminek a felülete megtévesztésig hasonlít a Foursquare-re. Itt azonban nem helyalapú szolgáltatásról van szó, hanem a megnézett filmek és tévésorozat-epizódok követését lehet regisztrálni és ismerősökkel megosztani.

A Miso működése egyszerű: fel tudunk venni műsorokat, filmeket a listánkba, s ezek látszani fognak a profilunkban is, megmutatva ismerőseinknek filmnézési preferenciáinkat, a kereső, a kedvencek vagy az ajánlások segítségével pedig bejelölhetjük, éppen mit nézünk és mit néztünk már meg. A bejelentkezés ténye alapvetően a Miso rendszerében rögzül, de a Foursquare-hez hasonlóan itt is tovább lehet osztani a Facebook- és a Twitter-profilunkba is egy rövid kommentárral együtt.

A filmbuzik és a sorozatfüggők örülnek

A funkció ötletes, akik komoly sorozatfüggők, azok már szinte sóvárogtak egy ehhez hasonló felületért. A Miso segítségével ugyanis követhetjük, hogy éppen hol járunk egy adott sorozatban, nem feledkezünk meg az új epizódokról. Ha magunk köré gyűjtjük a hozzánk hasonló ízlésű embereket, akkor könnyűvé válik újabb sorozatok felfedezése. Ugyan élőben a legjobb kibeszélni a látottakat, de impressziókat gyűjteni, véleményeket összegezni, keresni hatékonyabb egy erre kialakított online felületen. A filmek esetében ugyanez a helyzet, hasznos lehet, ha a környezetünk mozis élményeiből tudunk ihletet meríteni, hogy mit érdemes megnézni, s nem kell feltétlenül a szerkesztett ajánlókra hagyatkozni, vagy elmerülni az iMDB bogarászásába.

A Miso adatbázisába elvileg a felhasználók töltik be a sorozatok adatait is, csakúgy, mint a Foursquare-be a helyeket. Általában a sorozat logója, a főszereplők nevei és egyéb adatok is megjelennek, illetve a közösségi adatbetöltés miatt a magyaroknak sem kell aggódni amiatt, hogy nem lelik meg saját kedvenceiket. A Barátok Közt és a Való Világ is benne van, de egyelőre nagyon kevés magyar használja a rendszert, van még hová fejlődni.

A cikk folytatása a HWSW oldalán olvasható!