A Coca-Cola titkos receptje 125 év után napvilágra került!

A Coca-Cola minden egyes üvegében rejlő titkos összetevők receptje mára már legendává nőtte ki magát. A nagy multik mindig is féltett kincsként őrizték eme felbecsülhetetlen titkaikat, s ezzel márkájuk imázsát emelve népszerűsítették termékeiket. A Coca-Cola receptje, amely a világon talán az egyik legjobban őrzött receptje, immáron napvilágot látott.

„Egy amerikai városi legenda úgy tartja, hogy mindösszesen csak két ember van a világon, akik ismerik a pontos receptúrát, s számukra meg van tiltva az egy repülőgépen való utazás lehetősége is. Hiszen ha a gép lezuhanna, azzal a kóla titka is odaveszne mindörökre…

Egymásnak szöges ellentétben álló állítások azt mutatják, hogy a kólaóriás atlantai gyárlétesítményét mindmáig fegyveres őrökkel őrzik, ugyanis itt tartják az ismert Coca-cola receptjének egyetlen ismert példányát. A gyárat a fegyveres őrökön kívül rendkívül magas biztonsági intézkedésekkel és technikai segítséggel védik a túl kíváncsi szemek és fülek elől.”

Fikciók vs Valóság

Természetesen, bár míg ezek a kis sztorik szórakoztatóak, és az összeesküvés elméletek gyártói és fanatikusai élvezettel színesítik a történetet, azért azt be kell, hogy lássuk néhol már-már túlságosan is valószínűtlenek. De azt a mamutvállalat is belátta, hogy nincs rá reális esély, hogy a napi több millió litert előállító üdítőital gyártása során a több száz, több ezer alkalmazott bevonásával készülő Coca-Cola receptje teljes titokban maradhasson. Valamint a recept országonkénti gyártása során némiképp eltér. (Pl: Németországban nádcukrot, míg Amerikában kukoricaszirupot használnak) Éppen ezért tehát nem lehet azt kijelenteni, hogy egy univerzális titkos recept létezik.

[poll id=”5″]

Mindezek ellenére a titkos recept körül keringő mizéria mind a mai napig meghatározó alapgondolat a fogyasztók körében: Miből készülhet a Coca-Cola?

Több, mint egy évszázadot kellett rá várni, de a titkos recept végül napvilágot látott. A receptet a This American Life publikálta egy korábbi hetente jelentkező rádiós műsorában.

A recept megtekinthető itt!

A recept végigolvasását követően azért kicsit elgörbülhet a szánk, hiszen az tény, hogy a titkos összetevőket látva, inkább ezoterikus, mint szakmailag releváns összetevőket sorakoztatnak fel.

Én személy szerint azért egy pár tarajos gőte szemet reméltem még a receptúra végén felsorakoztatni…