Bollywood-i megaprodukció

India a filmgyártás területén közel azonos, hacsak nem nagyobb mennyiségben tol ki polcon filmeket, mint az amerikai Hollywood. Ez a tény nálunk, Magyarországon igen meglepő lehet, hiszen a lakosság zöme még csak nem is hallott ennek a helynek a létezéséről. Az indiai filmkultúra pedig fényévekre vannak tőlünk. Pedig néhány filmalkotás van, hogy felülkerekedik az amerikai változatokon is. Íme egy kis kitekintés a mesés India egyik gyöngyszemére, amely 2010 decemberében elkezdte világhódító útját, a Band Baaja Baaraat, ami magyarul körülbelül Lagzi zenekar.

Bollywood

Bollywood, a köztudatban elterjedt beceneve a Mumbaiban található hindi nyelvű filmgyártás egyik legnagyobb központjának. A fogalmat gyakran helytelenül az egész indiai filmgyártással azonosítják, pedig Bollywood csak része az indiai filmiparnak. Ez az egyik legnagyobb filmgyártó központja a világnak. Az elnevezés maga Mumbai régi nevének, Bombay-nek valamint az amerikai filmgyártás fellegvára, Hollywood nevének összevonásával keletkezett.

Bollywood-ra leginkább, mint hindi mozira hivatkoznak, bár gyakori a költői urdu nyelv használata is. Egyre nagyobb mértékben fordul elő továbbá az indiai-angol nyelv a párbeszédekben és dalokban. Az sem rendkívüli, ha angol szavakat, kifejezéseket vagy teljes szövegeket tartalmazó filmek készülnek.

Az indiai filmek

Természetesen, mint minden országnak, Indiának is meg van a maga kialakult stílusa a filmalkotás terén. Azonban az utóbbi egy-két évtizedben az erős populáris stílusba való áthajlás tagadhatatlan. Ettől függetlenül szép számmal készülnek odakint a hagyományokat és tradíciókat bemutató, többszörösen díjazott alkotások is.

Az indiai filmekben erős cenzúra munkálkodik, amely egy nyugati filmnéző számára eleinte furcsának hat, majd komikusnak, s lehet olyan is (akár szép számmal!), aki pontosan emiatt teljesen elfordul az effajta alkotásoktól. Indiában nagyon sok éven át a szexualitást férfi és nő között tilos volt bemutatni, ábrázolni a filmvásznon. Így a szerelmesek csak maximum kézen fogva sétáltak az érzelmi jelenetek csúcspontjain. Nem hogy ágyjelenet, de még csók jelenet sem szerepelhetett az erős állami cenzúrának köszönhetően. Persze ennek a számunkra oly’ gyermetegnek tűnő tilalomnak is meg van a maga kiváltó oka. India népessége drasztikusan növekszik, s az állam úgy gondolja, hogy nincs szükség további vágykeltésnek és kéj fokozásnak…

A trükkös filmkészítők azonban nem adják fel ilyen könnyen, s az ominózus jelenetek helyére olyan megoldással álltak elő, amellyel a nyugati világban még soha senki. A szerelmes pár dalra fakad és eltáncolják vágyaikat, egymásért feltétel nélkül érzett szerelmüket. Furcsa lehet elsőre, de ha meglátjuk az ebben rejlő fantasztikus csavart, amely a filmkészítés egy új fajtáját hozta el, akkor még igen kellemesen is lehet szórakozni.

Napjainkban egy sikeres indai film titka a jó betétdal és hihetetlenül látványokban gazdag jelenetábrázolás. Színek, fények, ritmusos és fülbemászó dallamok… Mindez a néző hangulatát hivatott fokozni, s a kívánt hatást a zenével és bemutatott már-már videóklip-szerű jelenetekkel szórakoztatni.

Band Baaja Baaraat

A filmben két fiatal áll a középpontban. Shruti (Anushka Sharma), a 21 éves, csinos és rendkívül ambiciózus lány, akinek az álma, hogy megalapítsa Delhi első számú esküvőszervezői cégét. A lányt mindig is érdekelték párok „nagy napja”, s titkon azon reménykedik, hogy egy nap majd ő választhatja meg férjét, s nem a szülei választásának főt hajtva hozzámenni egy vadidegen férfihoz.

A sors (vagy a forgatókönyvírók) azonban az útjába keveri Bittoo-t (Ranveer Singh), aki Shruti megtestesült ellentéte. A fiú nem éppen egy lángész, de rendkívüli érzéke van a szórakoztatáshoz, és a hangulatteremtéshez. Apja követelései elől menekülő Bittoo meggyőzi Shruti-t, hogy alapítsanak közösen egy céget, ahol megtervezik Delhi első számú esküvőtervezői cégét.

A kezdet nagyon nehéz a fiatalok számára, hiszen nevüket senki sem ismeri és nem merik őket alkalmazni. Azonban egy bravúros csavarnak köszönhetően fellendül az üzlet. Gyorsan nagy népszerűségre tesznek szert.


De ahogy az már lenni szokott, a lány hamar felismeri az egyébként idegein táncoló Bittoo jó oldalát és beleszeret. De a fiú nem viszonozza Shruti érzelmeit, amely az ekkorra már jólmenő cég felbomlásával fenyeget.

Könnyed, kellemes és szórakoztató párbeszédek és mérhetetlenül látványos esküvői koreográfiák, zene és tánc. Mindez egybegyúrva található meg a Band Baaja Baaraat című filmben.

A filmet Indiában és a világ több pontján már 2010 decembere óta vetítik a mozikban. Hazánkba sajnos még az is kérdéses, hogy egyáltalán eljut-e.