Már csak egy hónap és itt a legújabb Firefox böngésző

A Mozilla rekordot dönt a végleges verzió előtt kiadott béták számával a 4-es verziójú böngészőjével. Immár a tizedik béta érkezett meg, pedig új funkciókkal már nem gazdagodik, csak a meglévők csiszolása és a teljesítmény optimalizálása folyik.

Alig kilenc nappal a Firefox 4 beta 9 után a Mozilla egy újabb kiadást mutatott be készülő böngészőjéből. Az új béta még a kilencesnél is kevesebb újítással rendelkezik, s leginkább a stabilitás javult, illetve a Mac OS X felhasználók örülhetnek a finomhangolásnak.

A Firefox 4 már 2010 végén “feature lockdown” stádiumba került, azaz lezárták a képességek és funkciók implementálását, az akkor megismert verziót ebből a szempontból véglegesnek tekinthetjük, kizárólag a működés finomhangolása, a különböző komponensek összecsiszolása zajlik már csak. A végleges verzió várhatóan jövő hónapban készül el.

A böngésző egyik erőssége a Mozilla által fejlesztett JaegerMonkey JavaScript motor, ami további hardveres gyorsítással erősíti a weboldalak feldolgozását, illetve a fejlesztőknek megadja azt a lehetőséget, hogy külön plug-in nélkül használjanak 3D grafikai megoldásokat a WebGL-en keresztül. A mostani bétában kompatibilitási hibákat javítottak ki a programozók, illetve néhány kisebb stabilitási fejlesztést hajtottak végre, ami az Adobe Flash-t és a Mac OS X kombinációjában tapasztalható gondokat orvosolja. Ezen felül az új verzió memóriafelhasználási gyakorlata is javult.

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!