Épp karácsony előtt döglött be a Skype

Tegnap délutántól a világon mindenhol milliók maradtak kedvenc VoIP-kliensük nélkül, ugyanis jó ideig lehetetlen volt bejelentkezni a Skype-ra. A felhasználók egy részének ugyan sikerült, de nem nagyon volt kivel beszélni. A probléma nem egy klienst vagy platformot érintett, az asztali és mobil Skype egyaránt képtelenek volt elérni a szolgáltatást, illetve folyamatosan lefagytak a kliensek. Ez különösen azért kellemetlen, mert az ünnepek közeledtével nyilván sokan szeretnék a távolban lévő szeretteiket és barátaikat köszönteni, így a leállás mindenképp nagyobb figyelmet kapott, mintha egy forró augusztusi délután történt volna ugyanez.

A leállás után az online felhasználók száma 21 millióról hirtelen 12 millió alá csökkent, azaz körülbelül 8 millió embert dobott ki a rendszer, s nem is engedte őket vissza. Mivel az éjszaka folyamán kevesen  tudtak bejelentkezni, ezért a szám tovább csökkent, s 10 millió alá esett, amire nagyon régen nem volt már példa. A dühös vagy épp csalódott felhasználók Twitteren, Facebookon és egyéb fórumokon sírták el bánatukat.

Alig maradtak

Ma reggelre érte el a krízis a mélypontját, s már azok voltak több mint 20 millióan akik “hiányoztak Skype-ról”. Összesen több mint félmilliárd regisztrált Skype-felhasználó van, közülük naponta 50-70 millió jelentkezik be, s egy időben általában 20-30 millió online. Most ők nem tudtak bejelentkezni vagy kiestek Skype-ról, s már alig 2 millióan maradtak bent. A Skype kommunikációs felelőse azt nyilatkozta, hogy sajnálják a kellemetlenséget, hamarosan megoldódik a helyzet, akik viszont sikeresen bejelentkeztek, azok teljes értékűen használhatják a programot – persze csak ha van valaki, akit fel tudnak hívni. Az mindenesetre biztató, hogy a Skype legutolsó kommunikációja szerint már azonosították a problémát és dolgoznak a javításon.

A cikk folytatása a HWSW oldalán olvasható!