Blu-ray

Két új Blu-ray formátum a láthatáron

A Blu-ray lemezek a DVD-knél lényegesen több adatot képesek tárolni, de már a szabvány megjelenésekor szóbeszéd tárgyát képezték a még nagyobb kapacitású lemezek. Most kiderült, hogy a szabványalkotók milyen irányba lépnének tovább. A cikk a HWSW informatikai hírportálról származik.

A Blu-ray szabványt gondozó, az iparág prominens szereplőiből álló Blu-ray Disc Szövetség (Blu-ray Disc Association, BDA) bejelentette, hogy két új, eleinte főként ipari használatra szánt lemezzel egészíti ki a szabványcsaládot. A „High Capacity Recordable and Rewritable Disc”, vagyis BDXL formátummal a Blu-ray lényegében visszatér a gyökerekhez, azaz a stúdiókba – a szabványnak megfelelő lemezek az itt felmerülő igényekhez igazodva nagyobb kapacitásúak lesznek, az ésszerű keretek közt maradva.

Az archiválási feladatokat ellátó BDXL lényegében egy, a jelenlegieknél legalább kétszer nagyobb kapacitású Blu-ray formátum, melynek az elképzelések szerint lesz csak olvasható és írható/újraírható változata is. Egy BDXL lemezre a szabvány szerint 100 vagy 128 gigabájtnyi adat fér majd attól függően, hogy a lemezen tárolt adatok hányszor írhatók felül (az újraírható korongokra maximum 100 gigabájt fér majd).

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!