Lecseréli a Windowst a Google

Ott rúg a Google a Microsoftba, ahol az a legjobban fáj: a keresőóriás biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta dolgozóinak a Windows használatát a gépeiken és helyette a Mac OS X-et vagy Linuxot preferálja. Ezzel akár végre kirobbanhat a forradalom az operációs rendszerek világában, és a Microsoft végre elvesztheti egyeduralmát a piacon.

A Financial Times beszámolója szerint a Google az új alkalmazottainak egy ideje nem is ajánlja fel windowsos PC választását, csak linuxos gépet kérhetnek vagy Apple Macet. A jelenleg Windowst használó alkalmazottaknak is le kell cserélniük gépükön az operációs rendszert, csak felsővezetői beleegyezés mellett maradhatnak a Windowsnál. Persze a vállalat egyes részlegeinél biztosan maradni fognak még windowsos gépek, mivel a Google számos szoftvere (pl. Google Talk, Google Maps, Picasa) fut Windowson, ezek fejlesztéséhez és teszteléséhez nélkülözhetetlen a redmondiak operációs rendszere.

A Financial Times cikke szerint a Google januárban hozta meg ezt a döntést, amikor kiderült, hogy a vállalat infrastruktúrája ellen indított kínai támadásokat az operációs rendszerben található Internet Explorer  böngésző távoli kódfuttatást lehetővé tevő sebezhetőségét kihasználva hajtották végre. Az incidenst követően komoly feszültség alakult ki a Google és a kínai kormányzat között, amelynek folyományaként a cég március végén bejelentette, beszünteti kínai keresőjén a találatok cenzúrázását. Mivel ez a kínai törvények megsértését jelentené, ezért a cég a google.cn oldalt látogató felhasználókat hongkongi lapjára irányítja át, és onnan kínálja szolgáltatásait. A szóban forgó IE-sérülékenységet a Microsoft már kijavította.

Mivel a Google rendkívül szűkszavú a vállalatnál használt informatikai rendszerekről és úgy általában mindenről, ezért hivatalos megerősítés vagy cáfolat sem érkezett a Financial Times cikkére, a vállalat nem kívánta kommentálni az értesülést. A tekintélyes üzleti lap több dolgozót is megszólaltatott, akik egyöntetűen azt állították, a kínai támadások után egyre több alkalmazott váltott Windowsról Mac OS-re vagy Linuxra biztonsági aggályok miatt. A keresőcég összesen több mint 20 ezer alkalmazottat foglalkoztat világszerte.

A cikk folytatása a HWSW oldalon olvasható!